Kdo mi pomůže s výživou v nemoci a kde mohu dostat klinické výživy?

Velká část nemocí je doprovázena nechutenstvím. Při pobytu v nemocnici, ale i při domácím ošetřování, často čekáme, že se nemocný příbuzný „rozjí“, jakmile se mu zdravotní stav zlepší a více se jeho stravovací režim neřeší. Současně pacient podstupuje řadu vyšetření, které se často provádějí nalačno, a proto často trpí hladem a žízní. V tomto okamžiku by si nemocný, jeho rodina a v neposlední řadě zdravotničtí pracovníci měli uvědomit, že se dostává do zvýšeného rizika podvýživy. Tento stav je třeba co nejrychleji a nejúčinněji řešit, nepodceňovat ho a zabránit tak komplikacím, které s sebou nedostatečná výživa přináší.

Během nemoci je důležité zaměřit se kromě samotné léčby onemocnění i na udržení co nejlepšího stavu výživy pacienta a tomuto cíli podřídit i složení stravy. Pacient v dobré nutriční kondici má lepší vyhlídky na překonání závažné choroby.
Zhodnocení nutričního stavu pacienta by mělo být součástí léčby a patří do rukou lékařů a výživových specialistů. Je důležité posoudit, zda pacient dokáže přijmout dostatečné množství stravy přes ústa, jakož i vstřebávání jednotlivých živin do střeva. Nesleduje se jen tělesná hmotnost pacienta a BMI ale také zastoupení jednotlivých živin v organismu.

V případě, kdy běžná strava nepostačuje na pokrytí nutričních potřeb pacienta, dochází k podvýživě (malnutrici). Podvýživa související s onemocněním může způsobit oslabení imunitního systému, zvýšení rizika infekce, zhoršené hojení ran či delší dobu hospitalizace. Na zlepšení stavu podvýživy se využívá enterální výživa (dělí se na výživu k popíjení a sondovou výživu), která poskytuje vyváženou směs základních živin, minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Na trhu existuje nespočet nutričních (dietetických) přípravků určených pro popíjení. Tyto nutriční drinky se vyrábějí se standardním složením, jsou dostupné v různých příchutích a velikostech od 125 ml až po 300 ml. Dostupné jsou i speciální nutriční drinky pro pacienty s onkologickým onemocněním, pacientů s proleženinami, či pacientů s cukrovkou. Nutriční drinky lze užívat mezi jídly jako doplněk běžné stravy nebo jako úplnou náhradu stravy.

Pro pacienty, kteří nemohou potravinu přijímat ústy je určena sondová výživa. Výběr vhodné sondové výživy provádí výhradně lékař.

V případě, že potřebujete konzultovat váš zdravotní stav, obraťte se na svého lékaře. Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem, když se cítíte slabý, unavený, nechutná Vám nebo jste nechtěně zhubli.

Nutriční přípravky může předepsat praktický lékař nebo specialista, který posoudí nutriční stav pacienta. Nutriční přípravky jsou dostupné v lékárnách i bez předpisu, kdy si je pacient hradí sám. Přípravky enterální výživy musí být užívány pod lékařským dohledem.

Potřebujete-li zkonzultovat vaši nutriční situaci, navštivte lékaře specializovaného na klinickou výživu, nebo se obraťte na nutriční ambulanci. Přípravky klinické výživy jsou dostupné v lékárnách i bez předpisu. Poraďte se se svým lékárníkem o Vaší situaci. Přípravky klinické výživy by měly být používány vždy pod lékařským dohledem.

Více o výživě

Výživa v nemoci – Proč je tak důležitá?

Výživa dodává tělu látky potřebné na růst, výstavbu a obnovu tkání, energii pro všechny činnostia chrání nás před negativními vlivy…...

Kdo mi pomůže s výživou v nemoci a kde mohu dostat klinické výživy?

Velká část nemocí je doprovázena nechutenstvím. Při pobytu v nemocnici, ale i při domácím ošetřování, často čekáme, že se nemocný…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí