PODVÝŽIVA V NEMOCI SE MŮŽE VZTAHOVAT KAŽDÉHO Z NÁS.
Podvýživa (malnutrice) je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro stavbu těla a jeho funkce. V užším slova smyslu hovoříme o nedostatku energetického příjmu, příjmu kvalitních bílkovin a dalších živin.
Podvýživou nemusí být ohrožen jen hubený člověk, ale i člověk na pohled obézní. Nechtěný úbytek hmotnosti 5 % za 3 měsíce už svědčí o riziku podvýživy. Malnutrice bývá často přehlížena na úkor onemocnění, na které je pacient léčen. Často není diagnostikována a týká se to hlavně pacientů
s omezenými pohybovými schopnostmi, psychiatrickými a komunikačními problémy. Hlavními příčinami podvýživy je snížená chuť k jídlu, zvýšená konzumace léčiv, problémy s chrupem, či snížena samostatnost. Důsledky podvýživy jsou spojovány s úbytkem svalové hmoty, zánětlivými komplikacemi, zhoršeným hojením ran a zhoršením celkového stavu a kvality života.
Malnutrice nebo riziko malnutrice postihuje v Evropě: | ||
24,1% DĚTSKÝCH hospitalizovaných pacientů | 33% PACIENTŮ v domovech s pečovatelskou službou | 25% DOSPĚLÝCH hospitalizovaných pacientů v nemocnici |
JAKÉ JSOU VAROVNÉ PŘÍZNAKY KRÁTKODOBÉ PODVÝŽIVY?
- Hubnutí – ubývá svalová hmota a tuková tkáň, kůže je slabá až ochablá, snižuje se svalová síla, pacient se těžší pohybuje, u ležících je dobrým ukazatelem stisk ruky, který je při podvýživě slabší. U pacienta se závažným onemocněním je už 5% úbytek hmotnosti nebezpečný (např. 3,5 kg u 70 kg člověka).
- Nechutenství
- Nižší příjem stravy než je obvyklé, nebo odmítání stravy
- Na pacientovi „visí“ oděv, který mu předtím dobře padl
- Únava – souvisí s hubnutím a psychickým stavem
- Nespavost – souvisí s únavou nemocného
- Citlivost na chlad – nemocný nemá dostatek energie na udržení tělesné teploty
- Otoky dolních končetin z nedostatku bílkovin se objevují u pacientů s vysokým rizikem podvýživy
ONEMOCNĚNÍ, PŘI KTERÝCH ČASTO DOCHÁZÍ K RIZIKU VZNIKU PODVÝŽIVY
Skupina onemocnění | Diagnóza |
Onemocnění dýchacího traktu | Záněty |
Chronická obstrukční choroba, astma | |
Onemocnění trávicího traktu | Vředová choroba žaludku a jícnu |
Zánětlivé střevní onemocnění (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida) | |
Chronický zánět slinivky břišní | |
Neurologické poruchy | Cévní mozková příhoda |
Různé druhy demence | |
Parkinsonova choroba | |
Psychiatrické onemocnění | Deprese |
Anorexie / Bulimie | |
Nádorové onemocnění | Zhoíubný nádor slinivky břišní a žlučových cest, plic, žaludku, jícnu, nádory v oblasti dutiny ústní a krku |
Chemoterapie vedoucí k nevolnosti (riziko je krátkodobé) | |
Radioterapie oblasti úst, krku a jícnu | |
Operace | Velká břišní operace |
Operace oblasti krku a úst | |
Po zlomenině krčku stehenní kosti | |
Velké úrazy |
SPRÁVNOU VÝŽIVOU K RYCHLEJŠÍ REKONVALENCENCII PACIENTA
Správná výživa zlepšuje snášení léčby, hojení pooperačních ran, či proleženin, čímž celkově vede
k rychlejší rekonvalescenci. Proto je zajištění správné výživy velmi důležité a má celkový dopad
na pohodu a kvalitu života ať už seniory nebo onkologických pacientů u nichž je riziko podvýživy výrazně vysoké. Právě proto se o výživu svého blízkého aktivní zajímejte.
„Během návštěvy v nemocnici se svého blízkého zeptejte, co snědl. Pravidelně se informujte o jeho příjmu stravy u ošetřujícího personálu nebo lékaře, nenechte se odbýt, když cítíte, že něco není
v pořádku.“
Aby měl pacient dostatek vitamínů a minerálních látek, je vhodné do stravy přidat ovoce a zeleninu. Senioři ocení měkčí ovoce, nebo předem nakrájené či nastrouhané. Vhodné jsou i polotučné mléčné výrobky, např. jogurty, kefír, ochucené tvarohy a tvrdé sýry, které doplní příjem bílkovin a vápníku. Velkou komplikací bývá nechutenství. Pacient sní jen velmi malé porce, hubne a slábne. Vhodné
a účinné je začít včas doplňovat výživu o přípravky klinické výživy. Pacient popíjí nutriční drinky mezi jídly a zvyšuje tím příjem energie, jednotlivých živin, vitamínů a minerálních látek.
„S nutriční podporou je třeba začít včas! O výběru vhodné klinické výživy pro vaše blízké se poraďte s lékařem nebo s nutriční terapeutkou. „
PÉČE O NEMOCNÉHO BLÍZKÉHO V DOMÁCNOSTI
Těžké onemocnění se málokdy týká pouze pacienta. Má vliv na jeho partnera, rodiče, děti, či sourozence. Pacient, kterému byla zjištěna závažná diagnóza, potřebuje podporu svých blízkých. Potřebuje vědět, že mu pomohou proti nemoci bojovat. Možnost být doma a vyměnit nemocniční prostředí za důvěrně známý domov pomáhá překonávat strach, úzkost a nejistotu pacienta.
Péče o blízkého rozhodně není jednoduchá. Přináší množství omezení a pocit odpovědnosti. Když se smíříme s faktem, že nemoc je realita, začneme přemýšlet o tom, co nás čeká a jak situaci zvládnout. Chceme se o našeho blízkého postarat. Chceme udělat vše, co je v našich silách, abychom společně nad chorobou zvítězili, případně zmírnily obtíže a prodloužili kvalitní život našeho milovaného.
„Klinická výživa je pro pečujícího velkou výhodou, je připravena k okamžitému použití a přináší velkou časovou úsporu při přípravě jídla pro nemocného. O vhodné variantě se poraďte se svým lékařem.“