Speciální přípravky pro výživu v nemoci

Jednou ze základních potřeb lidského organismu je výživa, která zajišťuje potřebné živiny, vitamíny, minerální látky, vlákninu, stopové prvky, vodu a další látky nezbytné pro život organismu. Člověk v nemoci je oslabený, a proto potřebuje vyšší příjem energie a živin. 

Nutriční podporou se rozumí soubor aktivních opatření pro zachování adekvátního a přiměřeného příjmu energie, živin, minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Když běžná strava nestačí, je možné použít přípravky enterální klinické výživy, které patří mezi potraviny pro zvláštní lékařské účely. Podávají se dvěma různými způsoby. První možností jsou přípravky tekuté výživy neboli sipping určené pro popíjení mezi jídly, případně jako úplná náhrada stravy. Pro pacienty, kteří nemohou potravinu přijímat ústy je určena sondová výživa. 

 

NUTRIČNÍ DRINKY – PŘÍPRAVKY TEKUTÉ VÝŽIVY (SIPPING) 

Sipping je určený pro řízenou dietní výživu při podvýživě související s nemocí. Je určený pacientům
s funkčním gastrointestinálním traktem, u nichž se nedaří úpravou stravy udržet perorální příjem
a tělesnou hmotnost. Obvykle se jedná o kompletní a vyváženou tekutou výživu, vyvinutou
pro pacienty se zvýšenou potřebou energie a živin. Produkty jsou určené např. v případě:

 

VÝHODY NUTRIČNÍCH DRINKŮ:

  • Účinně doplní stravu nemocných
  • Přesně definované složení (bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky, vitaminy, stopové prvky)
  • V malém objemu obsahují všechny důležité živiny v optimálním poměru
  • Dostupné v mnoha chuťových variantách
  • Dostupné v různých velikostech balení 
  • Snadno se vstřebávají a nezatěžují organismus
  • Lze s nimi také vařit

 

PODÁVÁNÍ NUTRIČNÍCH DRINKŮ:

Nutriční drinky se mohou podávat buď občasně nebo pravidelně. 

Občasné podávání je vhodné při nárazovém výpadku stravy, horečce, při zánětech dutiny ústní a podobně.

Pravidelné podávání je potřeba, když je nutné trvale doplňovat chybějící energii, bílkoviny a další živiny. Nutričním drinkem lze stravu doplnit, ale v případě nutnosti i zcela nahradit. 

Na trhu existuje nespočet nutričních přípravků určených k popíjení. Tyto nutriční drinky se vyrábějí se standardním složením, jsou dostupné v různých příchutích a velikostech od 125 ml až po 300 ml. Dostupné jsou i speciální nutriční drinky pro pacienty s onkologickým onemocněním, pacienty s proleženinami, či pacienty s cukrovkou. Nutriční drinky lze užívat mezi jídly jako doplněk běžné stravy nebo jako úplnou náhradu stravy. Přípravky tekuté výživy je nutné vždy užívat pod dohledem lékaře či nutričního specialisty, nebo na základě jejich doporučení.

SONDOVÁ VÝŽIVA

Některá onemocnění či úrazy neumožňují pacientovi přijímat dostatečné množství potravy ústy. Pro zajištění výživy může proto lékař doporučit zavedení výživové sondy (nazogastrickou sondu, PEG nebo PEJ). Pro tyto pacienty je k dispozici sondová výživa, která jim dodá potřebnou energii a živiny. Výběr vhodné sondové výživy provádí výhradně lékař. Ten určí produkt, který obsahuje správný poměr živin, energie a dalších důležitých složek (např. vlákniny). Zároveň má tento produkt vlastnosti a konzistenci vhodné pro aplikaci do sondy.

Více o výživě

Podvýživa související s onemocněním – jak se týká mé rodiny?

PODVÝŽIVA V NEMOCI SE MŮŽE VZTAHOVAT KAŽDÉHO Z NÁS. Podvýživa (malnutrice) je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem,…...

Speciální přípravky pro výživu v nemoci

Jednou ze základních potřeb lidského organismu je výživa, která zajišťuje potřebné živiny, vitamíny, minerální látky, vlákninu, stopové prvky, vodu a…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí