Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie

V dnešním globálním a rychlém světě je již alergie brána téměř jako běžná součást našich životů. O alergiích se ví mnoho a také existují řešení, jak i s nimi žít příjemný a pohodový život. Ovšem pokud očekáváte příchod nového života a ve vaší rodině se alergie objevila, chcete udělat maximum pro to, abyste riziko vzniku alergie u vašeho potomka minimalizovali.

Jak alergie vzniká?

Věděli jste, že pokud je jeden z rodičů alergický, pravděpodobnost rizika vzniku alergie u vašeho děťátka je významně vyšší? V případě, že jste vy i partner alergici, pohybuje se tato pravděpodobnost dokonce mezi 50–90 %. Ano. Genetická predispozice hraje svou roli v tom, zda vaše dítě bude mít či nikoliv alergii. Ovšem genetická výbava vašeho potomka není jediným faktorem, který riziko vzniku alergie ovlivňuje. A proto, jestli alergie u vašeho potomka propukne, nerozhodnou pouze geny, ale i vnější faktory, které mohou ovlivnit, zda tyto geny budou přepsány.

Těmito vnějšími faktory jsou zejména:

  • nemožnost kojení
  • porod císařským řezem
  • časná léčba antibiotiky (u dětí v kojeneckém věku nebo matky v posledních 3 měsících těhotenství)
  • vystavení dítěte tabákovému kouři

Mohu vynecháním alergenů ze stravy již v těhotenství rozhodnout o alergii u svého dítěte?

Možná jste již slyšeli o tzv. nutričním programování, kdy to, co matka v době těhotenství jí, do značné míry ovlivní kvalitu a správný vývoj jejího miminka. Pokud tedy nejste alergická na nějaký druh potravin (např. oříšky, ryby, lepek apod.), ponechte tyto složky ve svém jídelníčku. Jejich vyloučením rozhodně miminku nijak nepřilepšíte, a naopak se může stát, že díky vynechání některých potravin můžete přijít o dostatečný přísun vitamínů a živin, které jsou potřebné pro správný vývoj vašeho miminka v bříšku. Proto by váš jídelníček v době těhotenství měl být pestrý a vyvážený.

Jak vy sama můžete pomoci ke snížení vzniku rizika alergie u dítěte?

Nejlepším způsobem, jak ovlivnit riziko vzniku alergie, je kojení. Mateřské mléko je „malým“ zázrakem přírody. Každá maminka má specifické složení mateřského mléka ideální přímo pro svého potomka. V průběhu věku dítěte se mění složení maminčina mlíčka a vždy nabízí to nejlepší pro její děťátko. Kojení napomáhá dozrávání imunitního systému miminka a odborníci se shodují, že pokud je to možné, maminka by měla výlučně kojit do ukončeného 6. měsíce. I při kojení je důležité, aby se maminka správně stravovala a ze svého jídelníčku vyřadila pouze ty potraviny, na které je sama alergická, či mohou negativně ovlivnit miminko – např. nadýmání, nebezpečné bakterie apod.

VÍTE, ŽE …

… kvalitu mléka může maminka sama ovlivnit. Podívejte se, jak by měla vypadat vyvážená a pestrá strava kojící ženy.

Co když ale kojení není možné? Řešením mohou být tzv. HA mléka

Patříte-li k těm maminkám, které kojit z nějakého důvodu nemohou, jako nejlepší řešení se nabízí sáhnout po umělé výživě. Dnes najdete na regálech obchodů a lékáren širokou škálu kojeneckých a batolecích mlék. Důležité je si ale správně vybrat to nejlepší náhradní mlíčko pro potřeby vašeho miminka.

Je-li ve vaší rodině alergie, jako řešení můžou být tzv. hypoantigenní mléka (HA mléka), která jsou vyráběna speciálním procesem z mléka kravského, kde je mléčná bílkovina částečně naštěpená, a tím i lépe tolerovatelná. O zavedení těchto speciálních mlék do jídelníčku vašeho děťátka se ale vždy předem poraďte se svým pediatrem, který na základě vaší rodinné anamnézy a zdravotního stavu miminka rozhodne, že HA mléko je tou správnou volbou.

Jak ještě jinak mohu napomoci ke snížení rizika vzniku alergie?

Vedle kojení je důležité ke snížení rizika vzniku alergie začít včas zavádět potenciální alergeny do stravy dítěte. Ideální dobou pro první příkrmy je období mezi ukončeným 4. až 6. měsícem věku dítěte, kdy se otevírá tzv. imunologické okno, tedy ideální čas pro seznámení děťátka s novými chutěmi a tím i potenciálními alergeny. Právě období prvních příkrmů je optimální pro setkání i s potravinovými antigeny a navození imunitní tolerance – tedy přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu.

JAK NA PŘÍKRMY?

Kdy začít s příkrmy a jak by měla vypadat první lžička vašeho děťátka? Přečtěte si vše o příkrmech v naší brožuře ZDE.

Znáte také přísloví našich babiček „Čistota půl zdraví.“? I takovou drobností, jako je uklizený a čistý domov, můžete přispět k podpoře snížení rizika alergie u svého dítěte. Není potřeba mít naklizeno do posledního detailu, ale pravidelný úklid a větrání napomůže ke snížení potencionálních alergenů v ovzduší vašeho domova. Vyvarujte se také kouře v prostorách, kde miminko nějakou dobu přetrvává.

A v neposlední řadě nezapomeňte na podporu imunity a její posilování. Již od prvních měsíců zvykejte miminko na pobyt venku na čerstvém vzduchu, vždy přiměřeně k ročnímu období a venkovní teplotě. Spolu se zajištěním dostatku spánku svého miminka tak uděláte maximum pro jeho zdravou budoucnost.

Vyzkoušejte naši kalkulačku a vypočítejte si riziko vzniku alergie u svého dítěte. https://www.nutriklub.cz/riziko-alergie
Poraďte se se svým pediatrem
Navštivte naše stránky Nutriklubu, kde najdete ještě více zajímavých článků k tématu
Máte ještě nějaké otázky, na které se chcete zeptat? Využijte naši infolinku, kde vám rád poradí náš tým a také spolupracující odborníci z řad specialistů v oboru péče o dítě. Kontaktujte je prostřednictvím naší poradny, emailem na info@nutriklub.cz, nebo telefonicky na 800 110 100.
Nebo formou chatu nutriklub.cz/poradna-odborniku

Více o výživě

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie V dnešním globálním a rychlém světě je již alergie brána téměř jako běžná součást našich…...

Výživa nemocných dětí

Dostatečná a vyvážená strava je pro správný růst a vývoj dítěte zásadní. V období, kdy je dítě nemocné, ať už…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí