Výživa při zažívacích potížích

Mezi nejčastější zažívací potíže miminek patří ublinkávání, zácpa a kojenecké koliky. Tyto zažívací potíže se často prolínají a kombinují, a může se tak stát, že se u vašeho miminka objeví více potíží najednou. Na trhu existují různá speciální kojenecká mléka, která pomáhají zažívací potíže řešit. Některá mléka dokonce kombinují účinky proti více potížím najednou – např. řeší zácpu a zároveň kojenecké koliky. Pokud vaše miminko trpí více zažívacími potížemi najednou, vyberte pro něj po konzultaci s pediatrem takové kojenecké mléko, které je určené pro nejpalčivější zažívací problém vašeho miminka.

Výživa při refluxu a ublinkávání

Trápí-li vaše miminko časté ublinkávání nebo reflux, doporučuje se stravu podávat v menších dávkách a častěji. Vhodné je zahuštění tzv. karubinem, což je vláknina, která absorbuje vodu a zahustí tak stravu, díky čemuž může obsah snadněji zůstat v žaludku. Pro kojené děti se vyrábí speciální přípravky, které obsahují karubin a mohou se přidávat do odstříkaného mateřského mléka. Pokud tedy máte dostatek mléka, nemusíte přecházet na speciálně upravená mléka umělá. Je-li však vaše dítě na kojeneckém mlíčku, seženete na trhu speciálně upravená mléka s karubinem označována také jako AR kojenecká mléka.

Ovšem ublinkávání nebo reflux mohou být u některých dětí projevem alergie na bílkovinu kravského mléka. Zde je pak vhodnější zvolit speciálně upravená mléka. Výběr vždy konzultujte se svým pediatrem, který vám pomůže určit, zda se jedná o alergii nebo za ublinkáváním stojí jiná příčina a dle toho vám doporučí nejlepší řešení pro vaše děťátko. 

Výživa při zácpě

Zácpa dokáže miminko i celou jeho rodinu pěkně potrápit. Kromě změny jídelníčku u dětí na smíšené stravě a dodržování pitného režimu existují také speciální kojenecká mléka, která pomáhají změkčit stolici miminka a zvýšit její počet. Obsahují kombinaci hydrolyzované bílkoviny, sníženého množství laktózy a směsi oligosacharidů, a tak podporují správné osídlení střeva prospěšnými bakteriemi.

Výživa při kolikách

Se zvládáním kolik vám může velmi pomoci i správná výživa, a to nejen vašeho děťátka. Pokud dítě kojíte, věnujte pozornost tomu, co sama jíte. Díky nevhodné stravě se mohou do mateřského mléka dostat látky, které budou nadýmat bříško vašeho miminka a způsobovat mu celkovou nepohodu. Proto se při kojení doporučuje jíst takové potraviny, které nenadýmají. Problémem může být i kravské mléko a výrobky z něj ve stravě matky (v případě ABKM u dítěte). 

U nekojených dětí pak můžete změnit náhradní kojenecké mléko za speciální formule určené přímo na kojenecké koliky, které díky kombinaci hydrolyzované bílkoviny, sníženého množství laktózy a směsi oligosacharidů podporují správné osídlení střeva prospěšnými bakteriemi. Vedle speciálních mlék můžete zkusit i tradiční cestu bylinek ve formě čajů či existují i různé kapky. Nezapomeňte však svůj výběr konzultovat i se svým pediatrem, který dle věku dítěte a jeho stavu nejlépe dokáže poradit, co je pro vašeho nejmenšího v daném okamžiku tím nejlepším.

Poraďte se se svým pediatrem
Navštivte naše stránky Nutriklubu či Klubu maminek, kde najdete ještě více zajímavých článků k tématu.
Máte ještě nějaké otázky, na které se chcete zeptat? Využijte naši infolinku, kde vám rád poradí náš tým a také spolupracující odborníci z řad specialistů v oboru péče o dítě. Kontaktujte je prostřednictvím naší poradny, emailem na info@nutriklub.cz, nebo telefonicky na 800 110 100.
Nebo formou chatu nutriklub.cz/poradna-odborniku

Více o výživě

Výživa nemocných dětí

Dostatečná a vyvážená strava je pro správný růst a vývoj dítěte zásadní. V období, kdy je dítě nemocné, ať už…...

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie V dnešním globálním a rychlém světě je již alergie brána téměř jako běžná součást našich…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí