Výživa u předčasně narozených miminek

Jakmile jsou stabilizovány všechny životní funkce předčasně narozeného miminka, přichází na řadu výživa, která je pro jeho další přežití klíčová. Rychlost růstu požadovaná u předčasně narozených dětí může být až 3krát vyšší než u dětí narozených v termínu [1,2], s tím souvisí i vysoké nutriční požadavky na výživu – v jaké podobě bude podána i co se týče složení. Dalším faktorem, který ovlivňuje podobu výživy je i to, kdy se miminko narodilo a jak daleko se stihly vyvinout jeho orgány a funkce.

Proto jsou v prvních dnech nedonošená miminka často vyživována pouze parenterálně (do krevního oběhu), protože jejich tělíčko není uzpůsobeno na příjem stravy perorálně (kojení). Podle posouzení lékaře a zralosti miminka se pak podává výživa sondičkou přímo do žaludku. Základem výživy je i u těchto dětí samozřejmě mateřské mléko, které ale v tom okamžiku nesplňuje nutriční požadavky nedonošených dětí a nedokáže pokrýt jeho denní kalorický příjem. Z tohoto důvodu se mateřské mléko ještě může obohacovat tzv. fortifikátory, které obsahují cukry, vitamíny, bílkoviny a další důležité živiny, které zvyšují kalorickou hodnotu mateřského mléka.

Pro každé předčasně narozené miminko je jeho výživa “ušita” na míru, aby správně rostlo a prospívalo.   Má-li dítě váhu pod 1000 g, může se přidávat ještě proteinový doplněk pro navýšení obsahu bílkovin, protože tyto děti mají extrémní nároky na jejich příjem.

V případě, že maminka má dostatek mléka, může začít přikládat miminko k prsu (pokud to jeho stav umožní) někdy kolem 28. týdne. Jde spíš ale o jakési nastavení rituálu a instinktu miminka. Samotné kojení z prsu může začít až někdy kolem 32. týdne, kdy sací reflex miminka je už dostatečně vyvinut a zvládne koordinaci tohoto procesu.

Pokud ale maminka “předčasňátka” nemůže z jakéhokoliv důvodu kojit, dostává miminko cizí mateřské mléko z certifikovaných bank. Miminko může také dostávat kvalitní umělou výživu vyvinutou speciálně pro nedonošené děti, která obsahuje veškeré potřebné živiny pro jeho správný růst a vývoj. Jakmile začne prospívat a jeho stav vyhodnotí lékaři jako optimální, může být miminko propuštěno z nemocnice do domácí péče a poté dostává speciální mléko, tzv. post discharge. 

Poraďte se se svým pediatrem
Máte ještě nějaké otázky, na které se chcete zeptat? Využijte naši infolinku 800 110 000, kde vám rádi poradí naši odborníci z řad laktačních poradkyň, nutričních terapeutek a dalších specialistů z oboru péče o dítě. 
Nebo formou chatu: nutriklub.cz/poradna-odborniku

Reference:

  1. Klein (Ed.). (2002) J Nutr. 132(6 Suppl 1): 1395S-1577S. 
  2. Clark et al. (2014) Clin Perinatol. 41(2): 295-307.

Více o výživě

Výživa nemocných dětí

Dostatečná a vyvážená strava je pro správný růst a vývoj dítěte zásadní. V období, kdy je dítě nemocné, ať už…...

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie

Výživa dítěte s rizikem vzniku alergie V dnešním globálním a rychlém světě je již alergie brána téměř jako běžná součást našich…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí