Ketogenní dieta

Epilepsie je obecně nejběžnější závažné onemocnění mozku na celém světě. S epilepsií žije přibližně 50 miliónů lidí, přičemž děti reprezentují 25 % všech nových diagnóz epilepsie.

Farmakorezistentní epilepsie je selhání alespoň 2 tolerovaných vhodně vybraných a užívaných antiepileptik (AED) určených k udržení stavu bez záchvatů. Více než 36 % pacientů s epilepsií má s AED neadekvátní kontrolu nad záchvaty. 

KETOGENNÍ DIETA – JEDEN Z MOŽNÝCH POSTUPU PŘI LÉČBĚ EPILEPTICKÝCH ZÁCHVATÚ. 

Jedná se o neinvazivní možnost, jak získat kontrolu nad epileptickými záchvaty. Ketogenní dietě se věnují specializovaná lékařská centra a profitují z ní zejména pacienti rezistentní na antiepileptika nebo pacienti, kteří je netolerují či mají silné vedlejší účinky. Používá se také při deficitu glukózového přenašeče typu 1 a deficitu pyruvát dehydrogenázy.

Ketogenní dieta obsahuje vysoké množství tuků, přiměřené množství bílkovin pro rostoucí organismus a minimální množství sacharidů. Imituje v organismu podobné procesy jako při hladovění. Udržuje organismus v ketóze, kdy tělo využívá ketolátky jako zdroj energie. Přesný mechanismus účinku není zatím zcela objasněn. 

ZÁKLADEM KETOGENNÍ DIETY JE TUK 

Základními parametry diety jsou ketogenní poměr, množství bílkovin a kalorický příjem. Tyto parametry jsou stanovovány lékařem spolu s nutričním specialistou podle individuálních potřeb pacienta. Ketogenní poměr je poměrné zastoupení tuků, cukrů a bílkovin ve stravě. Např. nejčastěji používaný poměr 4:1 znamená, že 4 díly tuků připadají na 1 díl bílkovin a cukrů. Pro představu klasická racionální strava má poměr přibližně 0,3:1.

Ketogenní dieta vyžaduje přísné dodržování, je poměrně náročná na přípravu a vyžaduje důslednou spolupráci jak od samotného pacienta, tak i rodiny a celého okolí. Všechny suroviny je potřeba přesně odvažovat či odměřovat podle daného rozpisu. Velikost jídel je malá, protože většinu energie tvoří tuk. Dítě je tedy odkázáno pouze na stravu připravenou doma. Jak již bylo zmíněno, základem ketogenní diety je tuk. Použít se dají všechny dostupné např. máslo, řepkový, slunečnicový, olivový olej, smetana atd. Z bílkovinných zdrojů používáme maso, sýry, uzeniny, vejce a ryby.  Velmi omezené jsou sacharidové potraviny. Sacharidy se doplňují především zeleninou a mléčným výrobkem. Těstoviny, rýže, brambory, luštěniny, pečivo se nezařazují téměř vůbec. Ovoce jen ve velmi malém množství. Zakázány jsou veškeré sladkosti, slazené nápoje a cukr.

Na farmaceutickém trhu jsou k dispozici přípravky, které pomáhají při přípravě ketogenní diety. Jsou vhodné pro přípravu sladkých i slaných ketogenních pokrmů. Umožňují snadné servírování díky přesnému poměru a nutričnímu profilu. Jsou vhodné i pro sondovou výživu a k přípravě vařených a pečených pokrmů pro lepší dodržování diety. Svým komplexním složením minimalizují potřebu dalších suplementů. 

Strava sestavená dle těchto kritérií není racionální výživou, je nutné doplňovat vitaminy a minerální látky. Jedná se o velmi specifický postup, která má svá pozitiva a zároveň rizika a komplikace. Proto by mělo být zavedení diety vždy pod dohledem lékaře (neurologem) a nutričního specialisty a v součinnosti s pediatrem a farmaceutem.

Více o výživě

PKU mého dítěte

Zjištění, že má Vaše dítě diagnostikovanou fenylketonurii (PKU), je pro Vás pravděpodobně nepříjemné a silně emocionální. Mějte však na paměti,…...

PKU dieta v dospělosti

Dospělost je obdobím, kdy máte už dostatečné povědomí o tom, co je vrozená porucha látkové přeměny fenylalaninu (fenylketonurie a hyperfenylalaninemie)…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí

Důležité upozornění

Potvrzuji, že osobě, o kterou pečuji, byl lékařem či jiným odborníkem ve zdravotnictví (lékárníkem nebo odborníkem v oblasti klinické výživy) předepsán nebo doporučen přípravek speciální výživy (potravina pro zvláštní lékařské účely). 

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením svých živin a jejich kvalitou, mateřské mléko. Potraviny pro zvláštní lékařské účely jsou určeny pro řízenou dietní výživu při uvedených indikacích. Přípravky musí být používány pod dohledem lékaře a na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Rozhodnutí o zahájení podávání příkrmů, včetně jakékoliv výjimky z pravidla šesti měsíců, by mělo být přijímáno pouze na základě doporučení lékaře nebo osob kvalifikovaných ve výživě nebo farmacii nebo jiných odborníků odpovědných za péči o matku a dítě, a to v závislosti na individuálním růstu a vývojových potřebách konkrétního kojence. Pro zdraví kojenců je důležité důsledné dodržování návodu na přípravu i uvedených doporučení. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu.