Poranění obličeje a ústní dutiny, vážné poškození zubů, problémy s polykáním, poškození nervového nebo cévního zásobení trávicí soustavy, operační zákroky na zažívacím traktu, nedostatečná tvorba trávicích šťáv (slinivka břišní, žluč), postižení jater zánětem nebo cirhózou a zánětlivá onemocnění (např. Crohnova nemoc) nebo potravinové alergie a nesnášenlivosti (např. celiakie) často vedou k tomu, že potravu je obtížné přijímat nebo správně využít.
Nedostatečný příjem většiny nebo jen některých živin má samozřejmě dopad na celkové zdraví. Varovným prvním příznakem často bývá náhlé a neplánované hubnutí.
Dokud se nevyřeší základní problém, je potřeba běžnou stravu nahradit nebo doplnit. Lékař může předepsat nebo doporučit užívání enterální výživy, případně nutričních přípravků. V některých případech postačí výživa k popíjení nebo na lžičku, při vážném nebo dlouhodobém postižení může být třeba podávat výživu pomocí sondy nebo PEG.