Začínáme s příkrmy krok za krokem

Máme doma kojence, stačí mu stále kojenecké / mateřské mléko? Kdy je vhodné začít s prvními příkrmy u kojených dětí a kdy je vhodné přikrmovat děti nekojené? Jaké zvolit potraviny/suroviny na první lžičku?

Své dítě stále kojím, dá mu mateřské mléko vše potřebné pro správný vývoj a růst? Mé dítě je na náhradní kojenecké výživě, do kdy mu postačí pouze lahvička a kdy je ideální začít s příkrmy?

Každá maminka si pár měsíců po porodu začne klást otázku, zda je mateřské mléko stále plnohodnotným zdrojem potravy jejího miminka a kdy by měla řešit otázku zavádění prvních příkrmů do jídelníčku svého drobečka.

Obecně platí, že pokud mateřské nebo kojenecké mléko nestačí děťátku dodat potřebnou energii a dítě je již dostatečně zralé a ve vhodném věku, je vhodné přemýšlet o podávání příkrmů. Jedná se zpravidla o období, kdy dítě dokáže koordinovat a kontrolovat pohyby hlavy, rukou a očí, zvládne sedět s oporou a dokáže polykat ze lžičky stravu, která není tekutá. Pediatři se také často ptají rodičů, zda je dítě se zájmem pozoruje, když oni sedí u stolu a jedí. I to může být jedním ze znamení, že je dítě připraveno na první příkrm. Níže najdete více o tom, jak začít s prvními příkrmy krok za krokem, tak aby vaše děťátko zvládlo bez problémů přijmout nové chutě i strukturu.

Podle nejnovějších doporučení je nejvhodnější plné kojení do konce 6. měsíce věku dítěte. Pokud miminko nemůže být kojeno, pediatr vždy posoudí, kdy je právě u něj nejlepší čas začít s podáváním příkrmů. Nejdříve je možné začít od ukončeného 4. měsíce, nejpozději pak na počátku 7. měsíce. 

Mé dítě je plně kojené

Také patříte mezi ty šťastné maminky, které bez problémů kojí své děťátko? Pak si můžete být jistá, že vaše mateřské mléko obsahuje všechny potřebné živiny a vitamíny, které jsou důležité pro zdravý vývoj vašeho dítěte. Obvykle se doporučuje plně kojit do ukončeného šestého měsíce. Pokud však pozorujete, že má vaše dítě po kojení stále hlad, či dokonce váhově neprospívá, je to signál obrátit se na svého pediatra a prospívání miminka s ním konzultovat.

Nemohu dítě kojit

Nemůžete-li z jakéhokoliv důvodu své miminko plně kojit, není důvod k panice. Na trhu dnes existuje celá řada velmi kvalitních kojeneckých mlék, která dodají vašemu děťátku potřebné živiny. U nekojených dětí můžete začít s prvními příkrmy po dohodě s pediatrem již od ukončeného 4. měsíce. Stále však platí pravidlo, že je potřeba konzultovat zavádění prvních příkrmů se svým pediatrem a vaše děťátko umí kontrolovat pohyby hlavy a zvládne sedět s oporou. 

První lžička pro miminko

Co by mělo být obsahem první lžičky vašeho miminka? Obecně se doporučuje začínat zeleninou, a to pouze příkrmem z jednoho druhu zeleniny. Důležité je být trpělivý a začít postupně.  1. den se podávají jen 2 lžičky nového příkrmu, 2. den se podávají 4 lžičky, od 3. dne, pokud je vše v pořádku, se může podat až 50 g téhož příkrmu jako v předchozích dvou dnech. Vždy po podání příkrmu dokojíte nebo podáte kojenecké mléko, které miminko dostává. A jakmile si děťátko začne zvykat, můžete postupně přidávat více lžiček, zkoušet další druhy zeleniny a pak i vícedruhové zeleninové příkrmy, později i s přídavkem libového masa. Přečtěte si více o tzv. třístupňovém systému zavádění příkrmů.

Jaké příkrmy dávat od uk. 4. měsíce?

Máte-li pocit, že vašemu děťátku již nestačí mateřské či kojenecké mléko, a i po vypití plné dávky má stále hlad, konzultujte se svým pediatrem, zda je již vhodný čas na zavedení prvních příkrmů. Doporučuje se, že pokud je dítě plně kojeno a dobře prospívá, stačí začít s příkrmy v 6. měsíci. U dětí krmených kojeneckým mlékem je možné po doporučení pediatra začít už od ukončeného 4. měsíce věku. Na trhu již dnes naleznete pro děti od ukončeného 4. měsíce poměrně pestrý výběr na první lžičku. A pokud vaše děťátko vydává jasné signály, že by rádo okusilo i něco jiného kromě mlíčka – např. intenzivně mlaská, cucá si paleček a častěji si strká hračky do pusinky, je nejspíš na čase začít poznávat nové chutě.

Ať už se rozhodnete svému malému mlsounovi zakoupit hotovou skleničku nebo doma uvařit, začněte nejprve zeleninou, a to jemnými a jednoduchými chutěmi. Vhodná je mrkev, hrášek, květák, brokolice či dýně. Později můžete zařadit i brambor, cuketu nebo špenát.
Hotové skleničky s věkovým určením mají tu výhodu, že suroviny použité pro jejich výrobu jsou velmi pečlivě a přísně kontrolovány a testovány. Musí vyhovět celé řadě požadavků a velmi přísných limitů (na rozdíl od běžných potravin) – na obsah těžkých kovů, plísní a jejich toxinů, dusičnanů a celé řady dalších látek. 

Vhodnou dobou na zeleninový příkrm je obvykle čas oběda. Ovšem první den nečekejte, že zelenina na lžičce bude schopna pokrýt celé jídlo. Nic není dobré uspěchat. Miminko si musí na novou potravinu zvyknout postupně a naučit se s ní v pusince pracovat, a stejně tak si musí postupně zvyknout i jeho trávení, pro které je to velká změna po několika měsících jen na mlíčku.   Dokud miminko nebude na dávce asi 100 g příkrmu, tak vždy po krmení dokrmte ještě mlékem. 

Ovocné příkrmy – kdy je správný čas?

Zavádět ovoce do jídelníčku malých strávníků se doporučuje až po zelenině. Důvod je prostý. Ovoce má daleko příjemnější a sladší chuť, a pokud byste začali s ovocem na prvním místě, může se stát, že malý mlsný jazýček o zeleninu nebude mít zájem. Podobně jako u zeleniny se doporučuje začít jen jedním druhem ovoce a přidávat další variace později. Ideální volbou je jablíčko, banán, hruška či meruňky. Ovoce skvěle poslouží jako dopolední či odpolední svačinka. 

TIP: Náš tým ve spolupráci s odborníky na dětskou výživu připravil brožuru o prvních příkrmech. Stáhněte si ji zde.

Proč nezapomenout na obilniny a kdy je vhodné do jídelníčku zařadit lepek?

Obilniny by rozhodně neměly chybět v jídelníčku vašeho děťátka. Jsou plné důležitých vitaminů – zejména skupiny B, také minerálních látek, vlákniny, sacharidů a bílkovin.

Jakmile zvládnete se svým miminkem zavedení zeleninových a ovocných příkrmů, je čas vyzkoušet i obilniny, a to ve formě obilných či obilnomléčných kaší. Na začátek můžete zařadit kaše rýžové, či kukuřičné, které mají jemnou chuť. Rozhodně ale neotálejte se zaváděním obilnin s lepkem do stravy vašeho dítěte. Jejich včasné zařazení může snížit riziko výskytu alergie na pšenici. Ideální období pro zavádění lepku je v době s prvními příkrmy, ještě v době kojení, nejpozději během 7. měsíce, ještě před jeho ukončením. Období mezi ukončeným 4. až 7. měsícem děťátko se někdy nazývá tzv. „imunologické okno“ – některé výzkumu ukazují, že při zařazení potenciálních alergenů v této době dítě lépe reaguje (nejlépe když je i kojeno).

Autor: Ing. Agáta Kubíčková, DiS. Andrea Řepová

Poraďte se se svým pediatrem
Navštivte naše stránky Nutriklubu či Klubu maminek, kde najdete ještě více zajímavých článků k tématu.
Máte ještě nějaké otázky, na které se chcete zeptat? Využijte naši infolinku, kde vám rád poradí náš tým a také spolupracující odborníci z řad specialistů v oboru péče o dítě. Kontaktujte je prostřednictvím naší poradny, emailem na info@nutriklub.cz, nebo telefonicky na 800 110 100.
Nebo formou chatu nutriklub.cz/poradna-odborniku

Více o výživě

Výživa při alergii na bílkovinu kravského mléka

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) patří k nejčastějším potravinovým alergiím u dětí a postihuje 2 až 5 % kojenců.…...

Výživa neprospívajících dětí

Děti potřebují pro svůj správný růst a vývoj dostatečnou a vyváženou stravu. V některých případě, pokud vaše dítě trpí např.…...

Více o výživě

O výživě
v nemoci

O výživě
při PKU/DMO

O výživě
dětí